Skip to content
Home » Nieuws » Running als therapie

Running als therapie

  • by

Wat is runningtherapie eigenlijk en wat is de wetenschappelijke onderbouwing? Waar helpt het tegen en wat is het verschil met gewoon hardlopen? Is runningtherapie voor iedereen of voor mensen met psychische klachten?

Onderzoek naar runningtherapie

Hardlopen is een vorm van bewegen en er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de invloed van beweging op je lichaam. In het boek ‘Alles wat je wilt weten over hardlopen’ schrijft Mariska van Sprundel: “Lichaamsbeweging is eigenlijk goed voor alles: spijsvertering, hormoonhuishouding, hartfunctie, afweersysteem, noem maar op. Ook hersens hebben er baat bij, dat is de laatste 15 jaar kraakhelder geworden”

Specifiek onderzoek naar hersens en beweging is ook gedaan. Nog specifieker naar beweging en psychische problemen. Maar is er ook wetenschappelijk bewijs voor het bestrijden van depressies en psychische klachten door middel van beweging? Dit lijkt niet zo onomstotelijk te zijn. Er worden wel steeds onderzoeken hierover uitgevoerd. Zo wordt binnenkort onderzoek gedaan naar sporten als recept voor depressie. Er wordt aangekondigd dat er een grootschalig onderzoek gaat worden uitgevoerd in Nederland. Er wordt gekeken of sporten, mogelijk medicatie of psychotherapie kan vervangen.

In het boek ‘Uw brein als medicijn’ van Dr. David Servan-Schreiber wordt een onderzoek beschreven van de Duke Universiteit waarbij een groep hardlopers en een groep met antidepressiva vier maanden worden gevolgd, waarbij geen verschillen bleken te zijn, dit betekent dus dat hardlopen even goed helpt als de antedepressiva. Wat er nog meer uitkwam was dat de groep hardlopers na het onderzoek door bleef lopen en zich goed bleef voelen. Hier lijkt antidepressiva te kunnen worden vervangen door hardlopen.

Wat bewegen doet?

Zoals al eerder aangehaald zorgt beweging voor allerlei positieve effecten. Het gaat om bewegen in het algemeen en niet specifiek om hardlopen. Hardlopen is maar één manier om te bewegen. Onderzoeken naar waar algemene beweging goed voor is, worden ook regelmatig gedaan en daaruit blijkt dat je je door bewegen geestelijk gezonder voelt. Hoewel er nog veel werk is te verrichten laat het wel een beeld zien dat er een positief verband bestaat bestaat tussen bewegen en gezondheid. Niet elke vorm van bewegen is even zwaar dus daarin zit wel een verschil, dus niet elke sport zorgt voor een even groot positief effect op de gezondheid.

Dr. David Servan Schreiber noemt twee mechanismen die optreden bij bewegen:

  1. Tijdens bewegen maak je endorfines aan (hoe lang moet je dan lopen?). Deze stoffen lijken veel op opium, waardoor je een gevoel van welbehagen en tevredenheid krijgt.
  2. Sporten is goed voor je hart en als je hart goed functioneert dan helpt dat tegen toestanden van stress, depressie en woede. Iets ingewikkelder gezegd: Mensen met een regelmatige lichaamsbeweging hebben een grotere variabiliteit van het hartritme en is er meer coherentie. Het tegenovergestelde is chaos en ontstaat bij een toestand van stress, angst, depressie en woede.

Dus een stof in je hersens en het functioneren van het hart zorgen voor een positief effect. Naast bewegen kan ademhaling ook goed helpen bij het tegengaan van stress, angst, depressie en woede. Een goed werkend hart heeft positieve effecten op het brein. Stress zorgt voor een verhoogde hartslag dus ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan een oplossing hiervoor.

Runningtherapie een verwarrend begrip?

Hardlopen heeft dus positieve effecten op de mens, ook voor mensen zonder ‘grote’ psychische klachten. Lichaamsbeweging en dus hardlopen is goed voor iedereen. Wat is dan het verschil tussen gewoon hardlopen en runningtherapie? Runningtherapie kan je op twee manier interpreteren:

1. Running als therapie

Namelijk gewoon gaan hardlopen, omdat het hardlopen goed helpt bij het tegengaan van stress, angst, sombere gevoelens, burn-out en ander psychische problemen. Dit kan in sommige gevallen aanvullend zijn op andere therapievormen. Bij runningtherapie is er dan meer aandacht voor het individu, dan bij een hardloopclub.

2. Running inzetten tijdens therapie

Running kan ook als onderdeel van therapie ingezet worden. Door tijdens het hardlopen ook meer aandacht te hebben voor ademhaling, voelen (meditatief lopen), of zelfs tijdens een hardloopsessie gesprekken te voeren over je gevoel en wat er op dat moment in je leven speelt. Hierbij wordt het een lichaamsgerichte therapie, die niet alleen om het hardlopen gaat. Je kijkt welke stappen je wilt zetten in je leven. Stappen zetten doe je letterlijk met hardlopen en daarom is het hardlopen een prachtige metafoor voor het leven. Tijdens het hardlopen kan je een vertaling maken van dingen waar je tegenaan loopt in het ‘gewone’ leven. Daarnaast ga je tijdens de hardloopsessie de natuur in, wat in meerdere opzichten bijdraagt aan de therapie. Therapie klinkt zwaar, maar runningtherapie is juist een lichte therapievorm. Door de beweging ga je je lijf meer voelen en dat draagt goed bij aan bewustwording van je lichaam

Wat Robert Rent/Runningtherapie doet?

Runningtherapie is deels hetzelfde als hardlopen met een hardloopgroep, je gaat namelijk hardlopen. Het verschil is echter dat je bij een hardloopgroep vaak meer gericht bent op de prestatie van het hardlopen en het bij de runningtherapie vooral gaat om het in beweging zijn. Een individuele -runningstherapiesessie- kan wel veel dieper gaan, zoals hierboven uitgelegd bij ‘ 2. running inzetten tijdens therapie’.

Robert Rent wil graag iedereen aanspreken, zowel diegenen die nog nooit hebben hardgelopen of die lekker willen bewegen en wat meer ontspanning kunnen gebruiken. Ook fanatieke sporters kunnen worden begeleid. Kijk verder op het aanbod van Robert Rent. Doordat ik opgeleid ben als runningtherapeut en daarnaast als hardlooptrainer bij de Atletiekunie kan ik alle wensen van lopers ondersteunen, zowel van beginners als gevorderden.