Robert geeft hardlooptrainingen en zet mensen in beweging

06 31 79 42 13

info@robertrent.nl

Hardlooproutes Amersfoort

Home » Nieuws » Hardlooproutes Amersfoort

Ga er zelf lekker op uit. Schoenen aan en hardlopen. Geen zin meer in iedere keer je eigen vaste rondje? In dit blog deel ik een aantal van mijn favoriete hardlooproutes in en rond Amersfoort. Een aantal handige sites en hardlooproutes breng ik voor je bij elkaar. Heb jij nog meer mooie sites of hardlooproutes die voor iedereen makkelijk te volgen zijn? Stuur mij dan een berichtje. Veel plezier met de routes! 

Update 5-1-2022

Hardlooproutes: Beweegrondjes Amersfoort

Start beweegrondje Stadsmuur
Update 5/1/2022
 

Amersfoort kent een aantal uitgezette beweegrondjes die makkelijk te volgen zijn door pijlen en afstandsduiding op de straat. Deze zijn terug te vinden op de website van Marathon Amersfoort 

Beweegrondje Stadsmuur
Kilometeraanduiding beweegrondje

Het mooiste rondje is natuurlijk een parcours rond de stadsmuur. Dit is ook een Strava-segment. Deze Strava-app is een app die sporters met elkaar verbindt en waar je nieuwe routes kan ontdekken. Het Rondje Stad is ook zonder pijlen en markering goed te vinden. Gewoon een ronde om de oude stadsmuren. 

Momenteel is er veel aan de weg gewerkt in verschillende wijken in Amersfoort. Ook in het Leusderkwartier. Daardoor zijn de markeringen op de weg verdwenen. Bij navraag blijkt dat er hard gewerkt wordt door de gemeente om deze weer te verbeteren en terug te brengen. Op dit moment is het op sommige plekken dus even zoeken naar de route, maar dan zie je nog eens iets nieuws. 

Wel vernieuwd is het Rondje Schothorstpark. Hier is ook markering aangebracht per 100m en staan er mooie rode pijlen op de grond. 

Hardlooproutes in de Soesterduinen

Kort of lang rondje?

 De Soesterduinen zijn ook prachtig om door heen te rennen. Er is een route met oranje paaltjes van ongeveer 10 km met de mogelijkheid door te steken en in te korten tot 8 of 6 km. Dit staat aangegeven tijdens de route! (zie foto)  Meer informatie lees je hier!

De officiële start is bij de parkeerplaats op de Soesterbergsestraat 125c, Soest, maar via de kruising Monnikenboschweg/Oud Leusderweg kom je ook op het parcours.

Trimbaan in de Soesterduinen

Vanaf de kant van Soest heb je een blauwe route van 5 km en een gele route van 3 km waarbij je langs verschillende ‘oefeningen’ komt die je kunt uitvoeren, de trimbaan. Je kan hier parkeren op parkeerplaats de Soesterduinen, hier kun je ook je fiets kwijt.  

Hardlooproutes in Schothorst

Je kan ook rondrennen door het Schothorstbos en park. De Runnersworld heeft een route bedacht die je kan downloaden als GPX en op je horloge kan uploaden. Het kaartje uit je hoofd leren kan natuurlijk ook. Je kan ook gewoon gaan rennen en zien waar je uitkomt. Echt lang verdwalen is daar niet mogelijk.  

Hardlooproutes in Bos Nimmerdor

Bos Nimmerdor

Je kan ook lopen in Bos Nimmerdor. Dit bos is niet zo groot dus gewoon op ontdekkingstocht over de bospaden. Wil je niet alleen ga dan met een groep op zaterdagochtend

Als je van yoga houdt, dan is op maandagavond en de woensdagochtend iets voor jou dan start er een hardloop en yogagroep. 

Wanneer je over de fietsbrug van de A28 steekt kom je in Den Treek – Henschotermeer. 

Hardlooproutes in Den Treek

Geel-Blauwe aanwijzingen op de boom

(update 5/1/2022)

Richting Leusden ligt het grote natuurgebied Den Treek Henschotenmeer. Je kan er makkelijk met de auto of fiets naar toe rijden door op de Dodeweg af te slaan naar de Paradijsweg. Daar kan je de auto en fiets goed parkeren. Er zijn nog veel meer parkeermogelijkheden, want dit gebied loopt helemaal door tot aan Driebergen en Doorn.  

Er zijn tegenwoordig 3 wandelroutes die je kan volgen via de geel-blauwe aanwijzingen op bomen (zie foto)

Als je parkeert op de parkeerplaats aan de Waterlooweg kan je deze route volgen van 5,5 km. Een gpx bestand is ook beschikbaar van alle routes via de website

Parkeer je op de parkeerplaats aan de Treekerweg/Paradijsweg, dan is daar een route van 4,5 km

Rijd je iets verder door over de Treekerweg, dan is vlak voor het grote witte huis een derde route, van 4,1 km

Misschien loop ik ze nog een keer alle drie tegelijk en deel ik hier de GPX. 

Langs de Eem en in de polder

Start vanaf Jachthaven de Schans en langs de Eem over het fietspad. Hier ligt een fietspad met op de grond aanduidingen per 100 meter, handig voor een interval. Dit loopt door tot 2.000m, het fietspad loopt verder door tot aan de brug. Je kan dan over de brug naar Soest of rechtsaf de polder ingaan. Een rondje met fietsknooppunten is dan leuk om te volgen. Bij de jachthaven heb je knooppunt 82 vandaar ga je naar de brug, dit is knooppunt 87. Vanaf daar volg je de knooppunten 72, 73, 10 en dan weer terug naar 82. Dit is een lekker rondje van 8,1 km.

Runninglovers schreven een blog over hardlopen langs de Eem en nog een aantal plekken. 

Hardlooproute in De Schammer

Vanaf de Verdistraat kan je het Jaagpad op richting Leusden, je gaat dan onder de snelweg A28 door. Je loopt zo in het gebied de Schammer. Loop dan van fietsknooppunt 78 naar 96 en van 96 terug naar 78 . Wanneer je terugloopt kan je het eerst bordje naar links negeren en loop je rechtdoor. Uiteindelijk kom je wel weer bij 78 uit. Dit is een mooi rondje van 3 km. Hier heb je ook een klompenpad. (zie hieronder)

Klompenpaden

Wanneer je meer door de buitengebieden wilt lopen, met weilanden en minder begaanbare paden, kies dan voor de klompen paden. Vaak loop je ook stukken op bospaden of verharde stukken, maar het kan voorkomen dat het een weiland is.
Er zijn een paar van deze zogenaamde klompenpaden rond Amersfoort.

– Route Stoutenburg ( 10 km) 

– Derde Erfpad (8,9 km)

– Laaksepad ( 9,7 km, bereikbaar vanaf station Vathorst + 3,5 km)

– Zeldertsepad (8,7 km)

Het Derde Erfpad en Zeldertsepad kan je met elkaar combineren. 

Of een uitstapje naar Bunschoten

– Veendijkpad (8,2 km)

 

Ken je er nog meer leuk hardlooproutes?

Weet jij nog een leuke hardlooproutes? Deel dan dit met mij, stuur een e-mail of vul het contactformulier in.