Robert geeft hardlooptrainingen en zet mensen in beweging

06 31 79 42 13

info@robertrent.nl

Nieuws

Home » Nieuws

Lente Loop 2021

Afgelopen 20 maart organiseerden Linda en ik de Lente Loop, om zo twee goede doelen met elkaar te combineren. Hardlopen en geld ophalen voor een Stichting  Het Vergeten Kind

Doordat ieder op zijn eigen tempo en eigen gekozen afstand kon lopen waren we toch met elkaar verbonden, door met elkaar bij te dragen aan dezelfde actie.  Gezamenlijk hebben we het voor elkaar gekregen om een mooi bedrag op te halen. Op de actiepagina staat hoeveel we hebben opgehaald, dit bedrag is zelfs de afgelopen week nog gestegen. Je kan namelijk nog steeds bijdragen.

Ongeveer 25 lopers hebben meegedaan en meer dan 200 donateurs steunden onze actie! Het was een mooie eerste lente dag! 

Hierbij wil ik alle lopers en donateurs bedanken voor de bijdrage!

Lent Loop

In 24 uur een marathon rennen

Als je hardloper bent dan is de marathon iets magisch. Het moet altijd ver. De eerste loper die ooit die afstand liep, viel dood neer, maar dat waren andere tijden. Ik dacht ik houd het bij korte afstanden dan houd ik tenminste mijn snelheid.  Wanneer je met mensen praat over hardlopen dan  komt altijd die vraag: “Hey jij loopt toch altijd zoveel, doe je dan ook marathons?” Een legitieme vraag, maar er zijn meerdere disciplines in het hardlopen. Zelf geef ik meer de voorkeur aan alles onder de 10 km. Maar ik maakte een uitzondering.

Sinds het coronagebeuren en het daarmee samenvallende wedstrijdloze tijdperk, denk ik al na over een ludieke marathon. Nu las ik in de Runnerworld over een stel die met de inspiratie van a mile an hour, een marathon hadden opgeknipt in 24 stukjes om binnen een dag een hele marathon te lopen.  In de documentaire a mile an hour maakt de loper ondertussen ook een tafel en plaatst een hek om zijn weiland.

Nu heb ik een bedrijf en geef ik hardlooptrainingen, maar mijn website heeft al een tijdje een onderhoudsbeurt nodig. De teksten klopten naar mijn mening niet meer. Na een MT vergadering werd besloten om dat idee van die marathon en het herijken van de website samen te laten vallen op één dag, zodat aan het einde van de dag beide zijn voldaan. Je noemt het evenement en gebruikt de publiciteit om Robert Rent verder te promoten. Daarnaast is het nog een geinige uitdaging ook.

Achter de laptop tussendoor
één minuut voor de start

Ik kan een reguliere marathon lopen niet vergelijken met deze marathon, want ik heb er dus nog nooit één gelopen. De stukken rennen tussen het werken door waren fijne pauzes tussen het werken. Hierdoor kan je gefocust werken, doordat je tussendoor even iets anders gaat doen. Dit laat ook gelijk zien hoe belangrijk bewegen is voor je. Ik stel niet voor dat iedereen een marathon moet gaan lopen tussendoor. Wandelen, stofzuigen of springen kan ook, bewegen!  

De dag kreeg een interessante regelmaat: Vijf voor heel maakte ik mij klaar om naar buiten te gaan, 7,5 minuut hardlopen en dan even bijkomen. Vervolgens weer aan de slag gaan met wat je hebt gepland voor de volgende 40 minuten.  Oh ja, eten en drinken, verplicht! Herken je dat? Als je hard aan het werk bent je vergeet te eten. Daarom verplicht eten. Ik had een keer het eten opgeschoven, dan kom je jezelf toch tegen een uur later.  

Finishfoto 42.195 meter voltooid
A820988D-18B9-45B6-AEBB-F95DB3E85F9B
Weer thuis na een rondje van 1.76 km

Het zwaarste was dat het opmaken van de website mij meer tijd zou gaan kosten en dat ik dat niet in één dag zou gaan redden. Dat zou teleurstellend zijn als ik dat dan niet zou halen. Tijdens een van de rondjes, kon ik weer even reflecteren en werd het weer helder in mijn hoofd. Ik bedacht dat ik mij alleen zou focussen op wat nu het belangrijkste was voor de website, andere punten kwamen op mijn  to-do-lijst voor later.

In de laatste uren was de focus voor het werken wat weg gezakt, de zaken die ik wilde oppakken waren gedaan. Nu zorgde de aanmoedigingen via Facebook, Instagram en Whatsapp ervoor dat je doorgaat. De uren lijken langer te duren, de benen worden zwaar, je moet daar iedere keer doorheen lopen. Wanneer dat is gelukt is het rondje al weer klaar.

Omdat het 24 uur was, was slapen een klein probleem. Ik had bedacht om een aantal powernapjes te nemen tijdens de 24 uur. Wat bleek, ik had veel energie gekregen door het rennen, het werken, het eten en de regelmaat van de dag.  Dus slapen tussendoor was niet nodig. Wel ben ik na afloop vrij snel naar bed gegaan en heb nog nooit zo lekker gelegen en geslapen.

Tijdens de laatste ronde zag ik halverwege dat mijn buren zich hadden verzameld bij de finishlijn die voor de deur lag! Ik werd de laatste meters nog aangemoedigd, zoals bij een echte wedstrijd. Over de finish gekomen kreeg ik bloemen, want ik had gewonnen vandaag!

Hardlooproutes Amersfoort

Ga er zelf lekker op uit. Schoenen aan en hardlopen. Geen zin meer in iedere keer je eigen vaste rondje? In dit blog deel ik een aantal van mijn favoriete hardlooproutes in en rond Amersfoort. Een aantal handige sites en hardlooproutes breng ik voor je bij elkaar. Heb jij nog meer mooie sites of hardlooproutes die voor iedereen makkelijk te volgen zijn? Stuur mij dan een berichtje. Veel plezier met de routes! 

Update 5-1-2022

Hardlooproutes: Beweegrondjes Amersfoort

Start beweegrondje Stadsmuur
Update 5/1/2022
 

Amersfoort kent een aantal uitgezette beweegrondjes die makkelijk te volgen zijn door pijlen en afstandsduiding op de straat. Deze zijn terug te vinden op de website van Marathon Amersfoort 

Beweegrondje Stadsmuur
Kilometeraanduiding beweegrondje

Het mooiste rondje is natuurlijk een parcours rond de stadsmuur. Dit is ook een Strava-segment. Deze Strava-app is een app die sporters met elkaar verbindt en waar je nieuwe routes kan ontdekken. Het Rondje Stad is ook zonder pijlen en markering goed te vinden. Gewoon een ronde om de oude stadsmuren. 

Momenteel is er veel aan de weg gewerkt in verschillende wijken in Amersfoort. Ook in het Leusderkwartier. Daardoor zijn de markeringen op de weg verdwenen. Bij navraag blijkt dat er hard gewerkt wordt door de gemeente om deze weer te verbeteren en terug te brengen. Op dit moment is het op sommige plekken dus even zoeken naar de route, maar dan zie je nog eens iets nieuws. 

Wel vernieuwd is het Rondje Schothorstpark. Hier is ook markering aangebracht per 100m en staan er mooie rode pijlen op de grond. 

Hardlooproutes in de Soesterduinen

Kort of lang rondje?

 De Soesterduinen zijn ook prachtig om door heen te rennen. Er is een route met oranje paaltjes van ongeveer 10 km met de mogelijkheid door te steken en in te korten tot 8 of 6 km. Dit staat aangegeven tijdens de route! (zie foto)  Meer informatie lees je hier!

De officiële start is bij de parkeerplaats op de Soesterbergsestraat 125c, Soest, maar via de kruising Monnikenboschweg/Oud Leusderweg kom je ook op het parcours.

Trimbaan in de Soesterduinen

Vanaf de kant van Soest heb je een blauwe route van 5 km en een gele route van 3 km waarbij je langs verschillende ‘oefeningen’ komt die je kunt uitvoeren, de trimbaan. Je kan hier parkeren op parkeerplaats de Soesterduinen, hier kun je ook je fiets kwijt.  

Hardlooproutes in Schothorst

Je kan ook rondrennen door het Schothorstbos en park. De Runnersworld heeft een route bedacht die je kan downloaden als GPX en op je horloge kan uploaden. Het kaartje uit je hoofd leren kan natuurlijk ook. Je kan ook gewoon gaan rennen en zien waar je uitkomt. Echt lang verdwalen is daar niet mogelijk.  

Hardlooproutes in Bos Nimmerdor

Bos Nimmerdor

Je kan ook lopen in Bos Nimmerdor. Dit bos is niet zo groot dus gewoon op ontdekkingstocht over de bospaden. Wil je niet alleen ga dan met een groep op zaterdagochtend

Als je van yoga houdt, dan is op maandagavond en de woensdagochtend iets voor jou dan start er een hardloop en yogagroep. 

Wanneer je over de fietsbrug van de A28 steekt kom je in Den Treek – Henschotermeer. 

Hardlooproutes in Den Treek

Geel-Blauwe aanwijzingen op de boom

(update 5/1/2022)

Richting Leusden ligt het grote natuurgebied Den Treek Henschotenmeer. Je kan er makkelijk met de auto of fiets naar toe rijden door op de Dodeweg af te slaan naar de Paradijsweg. Daar kan je de auto en fiets goed parkeren. Er zijn nog veel meer parkeermogelijkheden, want dit gebied loopt helemaal door tot aan Driebergen en Doorn.  

Er zijn tegenwoordig 3 wandelroutes die je kan volgen via de geel-blauwe aanwijzingen op bomen (zie foto)

Als je parkeert op de parkeerplaats aan de Waterlooweg kan je deze route volgen van 5,5 km. Een gpx bestand is ook beschikbaar van alle routes via de website

Parkeer je op de parkeerplaats aan de Treekerweg/Paradijsweg, dan is daar een route van 4,5 km

Rijd je iets verder door over de Treekerweg, dan is vlak voor het grote witte huis een derde route, van 4,1 km

Misschien loop ik ze nog een keer alle drie tegelijk en deel ik hier de GPX. 

Langs de Eem en in de polder

Start vanaf Jachthaven de Schans en langs de Eem over het fietspad. Hier ligt een fietspad met op de grond aanduidingen per 100 meter, handig voor een interval. Dit loopt door tot 2.000m, het fietspad loopt verder door tot aan de brug. Je kan dan over de brug naar Soest of rechtsaf de polder ingaan. Een rondje met fietsknooppunten is dan leuk om te volgen. Bij de jachthaven heb je knooppunt 82 vandaar ga je naar de brug, dit is knooppunt 87. Vanaf daar volg je de knooppunten 72, 73, 10 en dan weer terug naar 82. Dit is een lekker rondje van 8,1 km.

Runninglovers schreven een blog over hardlopen langs de Eem en nog een aantal plekken. 

Hardlooproute in De Schammer

Vanaf de Verdistraat kan je het Jaagpad op richting Leusden, je gaat dan onder de snelweg A28 door. Je loopt zo in het gebied de Schammer. Loop dan van fietsknooppunt 78 naar 96 en van 96 terug naar 78 . Wanneer je terugloopt kan je het eerst bordje naar links negeren en loop je rechtdoor. Uiteindelijk kom je wel weer bij 78 uit. Dit is een mooi rondje van 3 km. Hier heb je ook een klompenpad. (zie hieronder)

Klompenpaden

Wanneer je meer door de buitengebieden wilt lopen, met weilanden en minder begaanbare paden, kies dan voor de klompen paden. Vaak loop je ook stukken op bospaden of verharde stukken, maar het kan voorkomen dat het een weiland is.
Er zijn een paar van deze zogenaamde klompenpaden rond Amersfoort.

– Route Stoutenburg ( 10 km) 

– Derde Erfpad (8,9 km)

– Laaksepad ( 9,7 km, bereikbaar vanaf station Vathorst + 3,5 km)

– Zeldertsepad (8,7 km)

Het Derde Erfpad en Zeldertsepad kan je met elkaar combineren. 

Of een uitstapje naar Bunschoten

– Veendijkpad (8,2 km)

 

Ken je er nog meer leuk hardlooproutes?

Weet jij nog een leuke hardlooproutes? Deel dan dit met mij, stuur een e-mail of vul het contactformulier in. 

Blue Monday Run 2020

Blue Monday is de zogenaamde deprimerendste dag van het jaar. Deze is zo genoemd vanwege het feit dat het nog lang donker is buiten, de goede voornemens al (deels) mislukt zijn en er voorlopig nog geen vakantie in het verschiet ligt. Als je leeft met een depressie dan voelt niet alleen deze Blue Monday zo aan.

Om meer aandacht te vragen voor depressie en dit bespreekbaar te maken, hebben we met een aantal runningtherapeuten in en rond Amersfoort een evenement met hardlopen georganiseerd. We wilden met elkaar in beweging komen op die deprimerende maandag. Hardlopen is een goed medicijn tegen depressie en het is mooi om dan met elkaar geld in te zamelen voor stichting Mind.

Warming up

Stichting Mind is een organisatie die depressie bespreekbaar maakt. Zelf bieden ze een platform om initiatieven te starten en om geld op te halen. Door het hele land heen organiseren runnigtherapeuten, hardlooptrainers of anderen een “Blue Monday Run”.  Sommige kleinschalig, maar in Amersfoort hebben we de krachten gebundeld. Met Sjoerd, Helma, Miriam en ik hadden we een mooi team om het in Amersfoort tot een succes te maken.  

We hadden een mooie maandag, te koud om stil te staan, maar prachtig om bij hard te lopen. De lokale media was aanwezig DeStadAmersfoort.nl hadden zowel een verslag in de krant opgenomen als een videoverslag op de website. Ik heb de warming-up verzorgd aan de deelnemers. Daarna gingen we van start om 5km te rennen op de atletiekbaan. 12,5 rondje, ieder in zijn eigen tempo.

Vanuit stichting Mind zelf  werd meegelopen en er kwam een loper van mijn hardloopvereniging in Bussum. We hebben met elkaar 5.089 euro opgehaald in Amersfoort.

Blue Monday Run Amersfoort
Blue Monday Run Amersfoort

Running als therapie

Wat is runningtherapie eigenlijk en wat is de wetenschappelijke onderbouwing? Waar helpt het tegen en wat is het verschil met gewoon hardlopen? Is runningtherapie voor iedereen of voor mensen met psychische klachten?

Onderzoek naar runningtherapie

Hardlopen is een vorm van bewegen en er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de invloed van beweging op je lichaam. In het boek ‘Alles wat je wilt weten over hardlopen’ schrijft Mariska van Sprundel: “Lichaamsbeweging is eigenlijk goed voor alles: spijsvertering, hormoonhuishouding, hartfunctie, afweersysteem, noem maar op. Ook hersens hebben er baat bij, dat is de laatste 15 jaar kraakhelder geworden”

Specifiek onderzoek naar hersens en beweging is ook gedaan. Nog specifieker naar beweging en psychische problemen. Maar is er ook wetenschappelijk bewijs voor het bestrijden van depressies en psychische klachten door middel van beweging? Dit lijkt niet zo onomstotelijk te zijn. Er worden wel steeds onderzoeken hierover uitgevoerd. Zo wordt binnenkort onderzoek gedaan naar sporten als recept voor depressie. Er wordt aangekondigd dat er een grootschalig onderzoek gaat worden uitgevoerd in Nederland. Er wordt gekeken of sporten, mogelijk medicatie of psychotherapie kan vervangen.

In het boek ‘Uw brein als medicijn’ van Dr. David Servan-Schreiber wordt een onderzoek beschreven van de Duke Universiteit waarbij een groep hardlopers en een groep met antidepressiva vier maanden worden gevolgd, waarbij geen verschillen bleken te zijn, dit betekent dus dat hardlopen even goed helpt als de antedepressiva. Wat er nog meer uitkwam was dat de groep hardlopers na het onderzoek door bleef lopen en zich goed bleef voelen. Hier lijkt antidepressiva te kunnen worden vervangen door hardlopen.

Wat bewegen doet?

Zoals al eerder aangehaald zorgt beweging voor allerlei positieve effecten. Het gaat om bewegen in het algemeen en niet specifiek om hardlopen. Hardlopen is maar één manier om te bewegen. Onderzoeken naar waar algemene beweging goed voor is, worden ook regelmatig gedaan en daaruit blijkt dat je je door bewegen geestelijk gezonder voelt. Hoewel er nog veel werk is te verrichten laat het wel een beeld zien dat er een positief verband bestaat bestaat tussen bewegen en gezondheid. Niet elke vorm van bewegen is even zwaar dus daarin zit wel een verschil, dus niet elke sport zorgt voor een even groot positief effect op de gezondheid.

Dr. David Servan Schreiber noemt twee mechanismen die optreden bij bewegen:

  1. Tijdens bewegen maak je endorfines aan (hoe lang moet je dan lopen?). Deze stoffen lijken veel op opium, waardoor je een gevoel van welbehagen en tevredenheid krijgt.
  2. Sporten is goed voor je hart en als je hart goed functioneert dan helpt dat tegen toestanden van stress, depressie en woede. Iets ingewikkelder gezegd: Mensen met een regelmatige lichaamsbeweging hebben een grotere variabiliteit van het hartritme en is er meer coherentie. Het tegenovergestelde is chaos en ontstaat bij een toestand van stress, angst, depressie en woede.

Dus een stof in je hersens en het functioneren van het hart zorgen voor een positief effect. Naast bewegen kan ademhaling ook goed helpen bij het tegengaan van stress, angst, depressie en woede. Een goed werkend hart heeft positieve effecten op het brein. Stress zorgt voor een verhoogde hartslag dus ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan een oplossing hiervoor.

Runningtherapie een verwarrend begrip?

Hardlopen heeft dus positieve effecten op de mens, ook voor mensen zonder ‘grote’ psychische klachten. Lichaamsbeweging en dus hardlopen is goed voor iedereen. Wat is dan het verschil tussen gewoon hardlopen en runningtherapie? Runningtherapie kan je op twee manier interpreteren:

1. Running als therapie

Namelijk gewoon gaan hardlopen, omdat het hardlopen goed helpt bij het tegengaan van stress, angst, sombere gevoelens, burn-out en ander psychische problemen. Dit kan in sommige gevallen aanvullend zijn op andere therapievormen. Bij runningtherapie is er dan meer aandacht voor het individu, dan bij een hardloopclub.

2. Running inzetten tijdens therapie

Running kan ook als onderdeel van therapie ingezet worden. Door tijdens het hardlopen ook meer aandacht te hebben voor ademhaling, voelen (meditatief lopen), of zelfs tijdens een hardloopsessie gesprekken te voeren over je gevoel en wat er op dat moment in je leven speelt. Hierbij wordt het een lichaamsgerichte therapie, die niet alleen om het hardlopen gaat. Je kijkt welke stappen je wilt zetten in je leven. Stappen zetten doe je letterlijk met hardlopen en daarom is het hardlopen een prachtige metafoor voor het leven. Tijdens het hardlopen kan je een vertaling maken van dingen waar je tegenaan loopt in het ‘gewone’ leven. Daarnaast ga je tijdens de hardloopsessie de natuur in, wat in meerdere opzichten bijdraagt aan de therapie. Therapie klinkt zwaar, maar runningtherapie is juist een lichte therapievorm. Door de beweging ga je je lijf meer voelen en dat draagt goed bij aan bewustwording van je lichaam

Wat Robert Rent/Runningtherapie doet?

Runningtherapie is deels hetzelfde als hardlopen met een hardloopgroep, je gaat namelijk hardlopen. Het verschil is echter dat je bij een hardloopgroep vaak meer gericht bent op de prestatie van het hardlopen en het bij de runningtherapie vooral gaat om het in beweging zijn. Een individuele -runningstherapiesessie- kan wel veel dieper gaan, zoals hierboven uitgelegd bij ‘ 2. running inzetten tijdens therapie’.

Robert Rent wil graag iedereen aanspreken, zowel diegenen die nog nooit hebben hardgelopen of die lekker willen bewegen en wat meer ontspanning kunnen gebruiken. Ook fanatieke sporters kunnen worden begeleid. Kijk verder op het aanbod van Robert Rent. Doordat ik opgeleid ben als runningtherapeut en daarnaast als hardlooptrainer bij de Atletiekunie kan ik alle wensen van lopers ondersteunen, zowel van beginners als gevorderden.

Ik voel dat ik geen zin heb

Veel dagen van mijn leven vind ik het heerlijk om te rennen. De trainingen op de baan, de trainingen op de hei of in het bos, maakt niet uit bij welk weer. Vaker dan de meeste zich kunnen voorstellen heb ik helemaal geen zin om te rennen. Voordat ik ga rennen kost alles mij moeite: omkleden, schoenen aandoen, nadenken over waar ga ik heen rennen? Kan ik niet beter nog iets anders gaan doen? Allemaal momenten om toch niet te gaan rennen.  

De uiteindelijke beloning is dan ver weg: Als je namelijk  bent gaan rennen, ben je altijd blij dat je bent geweest. Bijna altijd, soms voelt je lichaam niet goed aan. Blessure aan je hamstring, lies of schouder. Het kan van alles zijn. Soms ga je toch rennen en lijk je niet vooruit te komen, dat zijn geen fijne trainingen en maakt het hardlopen niet leuk.

Okay moraal van het verhaal, je kan van alles bedenken om niet te gaan rennen. Uiteindelijk blijkt rennen je meer goed te doen. Als je maar niet te hard gaat, dit betekent dat je in bepaalde periodes, je ambities, je wensen en snelheid en omvang moet aanpassen aan wat je op dat moment aankunt. Zodat het wel leuk is om te rennen en je dus met een voldaan gevoel terug komt.

Hoe weet je nu wat je aankunt? Simpel dat voel je. En als  je dat niet voelt? Dan voel je het vooral als je te ver bent gegaan. Dan ben je weer wijzer geworden.